Joulukalenteri luukku 21. Vinkkejä sommitelmiin

Erilaisia sommitelmia on mukava luoda jouluaikaan ja myös muulloinkin. Sommitelmia voi tehdä pöydälle, seinähyllylle tai lipaston päälle. Myös lattialle voi luoda sommitelman isommista esineistä. Käytä sommitelmissa esim. kynttilöitä, kasveja, tauluja, lamppuja ja koriste-esineitä.

Tässä muutamia vinkkejä sommitelmien tekoon:

  • Parittomuus – kokoa asetelmaasi siis pariton määrä esineitä. Vältä kuitenkin laittamasta sommitelmaan liikaa esineitä ettei vaikutelmasta tule sekava.
  • Korkeuserot – eri korkuiset esineet tuovat mieleenkiintoa sommitelmaan. Pyri asettamaan esineet siten, että ne muodostavat kolmion johonkin kohtaa sommitelmaa. Kolmion kärkipisteen eli korkeimman kohdan ei tarvitse olla sommitelman keskellä.
  • Vastakohdat – saat mielenkiintoa sommitelmiin kun yhdistät esim. kiiiltävää ja mattaa, uutta ja vanhaa. Vastakohtaisuutta saat myös eri materiaalien yhdistämisellä, esim lasi ja puu.
  • Värit – esineiden väreillä vaikutat paljon sommitelman tunnelmaan. Älä käytä liikaa värejä yhdessä sommitelmassa. Yleensä parhaiten toimii: kaksi väriä (vastavärit, musta-valkoinen), kolme väriä (musta-valkoinen-harmaa), yksi esine erivärinen kuin muut.
  • Alusta – kokoa sommitelma ryhmäksi alustalle, esim. tarjottimelle, jolloin se näyttää yhtenäiseltä. Mikäli et haluat käyttää alustaa, kokoa sommitelman esineet lähelle toisiaan.
  • Selkeys – Vältä äyttämästä samassa sommitelmassa tekstejä tai numeroita useissa esineissä, yksi riittää.

Sommitelmien teon oppii vain kokeilemalla ja usein parhaat sommitelmat syntyvätkin liikaa pohdistkelemalla. Voit helposti muuttaa ja uudistaa sommitelmia vaihtamalla niistä vain yhden tai kaksi esinettä. Kaikkea ei tarvitse aina laittaa uusiksi.

 

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *