Joulukalenteri luukku 5. Kierrättäminen sekä uuden ja vanhan yhdistäminen sisustuksessa

Kierrättäminen sekä uuden ja vanhan yhdistäminen sisustuksessa on juuri nyt ajankohtaista ja yksi sisustuksen nousevista trendeistä. Laadukkaasti valmistetut huonekalut ja sisustusesineet kestävät käytössä pitkään eikä niitä ole syytä heitää pois uuden tieltä.  Uusi ja vanha luovatkin kivasti kontrastia, kerroksellisuutta ja yllätyksellisyyttä sisustukseen.

Kuva: Decorio

Kuva: Decorio

Sisustustavaroiden kierrättäminen on ekologista ja järkevää. Kierrättämällä tavaroille annetaan uusi mahdollisuus ja käyttötarkoitus. Sisustustuotteet voidaan kierrättää ja kunnostaa tai ne voidaan käyttää materiaalina uuden tuotteen valmistuksessa.

Kun kierrätät ja yhdistät uutta ja vanhaa sisustuksessa, huomioi ainakin nämä asiat:

  •  Tasapaino sisustuksessa, kumpi tyyli – uusi vai vanha – on vallitseva ja kumpi tuo lisämausteita.
  • Kärsivällisyys, kokeilemalla löydät oikeat ratkaisut.
  • Keksi uusia käyttötarkoituksia. Vanha tuoli voi toimia esim. apupöytänä ja teepannu maljakkona. Saisiko hyvälaatuisesta verhokankaasta tehtyä sängynpäädyn ? Voisiko kankaan värjätä? Voisitko koota pikkukaapeista isoman kokonaisuuden ?
  • Kierrätettyjä esineitä voi käyttää myös seinäkoristeina tai erilaisissa pöytäsommitelmissa.
  • Käytä luovuutasi ja ideoi.
decorio-6365

Kuva: Decorio

Vanhoja sisustusesineitä ja huonekaluja löytää, antiikki- vintageliikkeistä, kirpputoreilta ja sisustusliikkeistä. Esimerkiksi Gamla sisustus on kotimainen yritys, joka kunnostaa ja myy vanhoja huonekaluja. Gamla sisustuksen tuotteet ovat kauniita, ympäristöystävällisiä ja laadukkaita. Ne on entisöity aitoja materiaaleja kuten luonnon vahoja, öljyjä sekä perinteisiä öljymaaleja käyttäen.

Vanhoja huonekaluja voi kunnostaa myös itse. Tässä Gamla sisustuksen Miian vinkit ja terveiset vanhojen huonekalujen kunnostamiseen: 

  1. Laadukkaat ja terveet vanhat huonekalut lähtökohtana.

Vanha hyväkuntoinen huonekalu on kovaa puuta ja käytössä turvallinen. Laadukas vanha huonekalu ei haise, eikä sisällä tuholaisia. Tuhoeläimet tunnistat pienistä rei’istä huonekalun pinnoilla.

  1. Kunnon pohjatyö takaa ihailtavan pinnan.

Vanhan huonekalun pinta on puhdistettava hyvin. Joskus riittää imurointi ja harjaus. Toisaalta joskus täytyy tarttua vesipesuun mäntysuovalla ja juuriharjalla.

Ennen uuden pinnan levittämistä vanha maali- tai lakkapinta on karhennettava hiomapaperilla. Huonekalun voi hioa joko käsin tai käsikäyttöisillä hiomakoneilla. Itse suosin kangaspohjaista hiomapaperia, jota myydään rullina hyvin varustelluissa maalaustarvikemyymälöissä.

Jos vanha maalipinta on kovin paksu, on vanha maali hyvä poistaa huonekalun pinnasta. Poistaminen onnistuu kätevästi joko maalinpoistoaineella tai kuumailmapuhallinta apuna käyttäen.

  1. Uuden pinnan levittäminen on välinelaji.

Kiinnitä huomiota tarvikkeisiin ja maaliin. Itse suosin luonnonharjaspensselillä maalaamista. Niillä saa kauniin, vanhaan huonekaluun sopivan pinnan. Tärkeintä on tietenkin sopiva maali huonekalun ominaisuudet huomioiden. Itse käytän ainoastaan muovittomia huonekalumaaleja. Niitä löytyy sekä vesi- että liuotinohenteisina. Vesiohenteinen maali on hajuton ja miellyttävä maalata, kun taas liuotinohenteinen maali takaa kovan kulutuskestävyyden esimerkiksi ruokapöytien pintoihin. Yhteistä näille muovittomille kalustemaaleille on se, että niiden kuivumisaika on hetken pidempi kuin yleisten akrylaattimaalien. Muutaman hetken pidempi kuivumisaika antaa Sinulle aikaa luoda kauniin pinnan. Tärkeintähän maalaamisessa on luoda kaunis pinta maalilla huonekalulle, eikä vain töhrätä pinta umpeen.

Voit lukea lisää vanhan ja uuden yhditämisestä aiemmasta blogikirjoituksestamme, löydät sen täältä.

 Pinterest – tililtämme löydät kivoja inspiraatiokuvia vanhan ja uuden yhdistämiseen.

Mukavaa alkanuttaviikkoa !

Tiina

 

Ps. Uusimmassa Deko – lehdessä (numero 12 / 2016) on esillä kaksi kierrätystavaroilla sisututettua kotia.

 

 

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *