Pienen tilan sisustaminen

Pienen tila sisustaminen on haastavaa, mutta myös hauskaa. Lähtökohtana pienen tilan sisustustamisessa on selkeyttää mitä tilassa tehdään, mitä tavaroita tarvitaan toimintojen tekemiseen ja ketkä sitä käyttävät. Omien arkitoimintojen kriittinen tarkkailu auttaa tilassuunnittelussa. Kiinnitä huomiota asioihin mitkä toimivat tilassa ja mitkä eivät toimi. Mieti onko tilassa liikaa eri toimintoja, voisiko jotain tehdä muualla ? Voisiko toimintoja yhdistää ? Pienessä tilassa on mahdollisuus käyttää luovuutta ja tehdä kekseliäistä, omaperäisiä ratkaisuja tilankäytön ja toimintojen tehostamiseksi.

Kokosimme sinulle pienen tilan sisustusvinkkejä:

  1. Jos neliöitä on vähän, kaikki tila kannattaa hyödyntää. Mieti siis tilaa myös korkeussuunnassa. Mieti kuutiota, ei vain pelkkiä neliöitä. Seinäpintojen ja kattotilan hyödyntäminen usein unohtuu pienissä tiloissa, vaikka ne tarjoavatkin paljon mahdollisuuksia. Kirjahyllyt ja kaapistot, jotka jatkuvat lattiasta kattoon. Ne kätekevät paljon tavaraa, mutta vievät vain vähän lattiatilaa. Kaappeja ja hyllyjä voi sijoittaa myös katonrajaan tai esimerkiksi oviaukkojen yläpuolelle. Esimerkiksi keittiössä kaappeja voi jatkaa kattoon asti. Tyhjä seinän pätkä tai nurkka saadaan hyöty käyttöön kun siihen asentaa pienen hyllyn tai naulakon. Esimerkiksi makuuhuoneen yöpöytänä toimii hyvin seinään kiinnitetty hylly. Hyödynnä myös seinäkoukkuja ja esim. kattoon kiinnitettäviä naulakoita.  Portaiden alle jää usein hukkatilaa, joka kannattaa hyödyntää. Jos tilassa ei mahdu kunnolla seisomaan, siitä voi tehdä lukunurkkauksen, työpisteen tai varaston.
  1. Kiinnitä huomiota mittasuhteisiin ja muotoihin. Jos pienen tilan sisustaa pienillä kalusteilla, vaikutelmasta tulee helposti nukkekotimainen. Pieni tila saattaa usein tuntua myös laatikkomaiselta, joten huomioi, että tilassa on erilaisia muotoja esim. huonekaluissa rikkomassa kulmikkuutta.
  1. Valitse pieneen tilaan siroja ja kevyitä huonekaluja, joita on helppo siirrellä. Voit myös valita yhden näyttävän huonekalun katseenvangitsijaksi. Pinottavat kalusteet säästävät tilaa ja läpikuultavat lisäävät avaruuden tuntua. Pyörillä kulkevia kalusteita on helppo siirtää tarpeen mukaan. Lue lisää pienen tilan kalustevalinnoista Sisustusarkkitehtitoimisto Micco deco:n blogista.
  1. Usein luullaan, että lisätilaa saadaan sijoittamalla huonekalut tilan reunoille, kiinni seiniin. Kokeile siirtää huonekaluja irti seinästä. Tila vaikuttaa suuremmalta ja mielenkiintoisemmalta, kun seinien viereen jää tilaa. Micco Deco:n blogista löydät vinkkejä myös pienen tilan somistamiseen.
  1. Vaaleus tuo tilantuntua. Pienessä tilassa kuitenkin voi ja kannattaakin käyttää värejä, kunhan vain pitää värienkäytön hallittuna. Kokonaan vaalea tila on harmoninen ja ilmava, mutta voi näyttää hieman tylsältä. Tehosteväreillä tylsäkin muuttuu mielenkiintoisemmaksi, yleensä 1-3 tehosteväriä toimii parhaiten pienessä tilassa. Harmonia säilyy, mutta sisustus on mielenkiintoisempi. Huomioi myös, että pidät värimaailman yhtenäisenä huoneesta toiseen. Värejä voi käyttää maalaamalla tai tapetoimalla yhden seinän, verhoissa ja muissa sisustustekstiileissä tai esim. maljakoissa ja tauluissa.
  1. Huolehdi valaistuksesta, sillä pimeys saa tilan näyttämään pienemmältä. Hanki hyvä yleisvalaisin ja muutama tunnelmavalaisin luomaan kodikkuutta. Kohdevaloja kannattaa myös hyödyntää.
  1. Jos tilaa on vain yksi huone, jaa se kuin siellä olisi erikseen olohuone, makuuhuone ja keittiö. Erottele eri toiminnot toisistaan esimerkiksi matoilla, verhoilla ja kalustesijoittelulla.

Pienen tilan sisustaminen onnistuu hyvällä suunnittelulla, tarkkaan mietityillä hankinnoilla ja keksiliäisyydellä. Muista käyttää värejä ! Mikäli kaipaat apua pienen tilan sisustamiseen, ota yhteyttä! Tarjoamme myös sisustusneuvonta ja sisustussuunnittelijan palveluita, lue lisää tästä.

Iloa sisustamiseen,

Tiina