Sisustussuunnittelun perusteet: Tila ja ihmiset

Kodin sisustussuunnittelun lähtökohta on sovittaa tila ja ihmiset yhteen. Ymmärtämällä tätä monitahoista kokonaisuutta, on mahdollisuus oppia suunnittelemaan ainutlaatuisia tiloja ja kokemuksia. Millaisia tekijöitä on sitten huomioitava? Sisussuunnittelija SI Minna Haaksiluoto tiivisti tärkeimmät ajatukset seuraavasti.

 

Ihminen tilassa

Sisustussuunnittelun perusteita opiskellessa on tärkeää ihan ensimmäisenä tutkia, opiskella ja ymmärtää ihmisen mitat, – ulottuvuudet ja eri toimintoihin tarvittavat tilantarpeet sukupuoli ja ikä huomioiden. Heti kun nämä ihmisen mitat sekä erilaiset standardi- ja moduulimitat on hallussa, tullaan ymmärtämään tilantarpeita ja sitä kautta saadaan aikaan toimivuutta ja käytännöllisyyttä sisustukseen. Käsitetään paljonko tilaa esimerkiksi nelihenkinen perhe tarvitsee, tai kuinka leveä käytävätilan tulee olla, jotta kaksi ihmistä mahtuu ohittamaan toisensa siinä vaivattomasti. Hahmotetaan myös paljonko ruokailuryhmän taakse täytyy jättää tilaa, että keittiöstä ei tule liian ahdas sen jälkeen kun joku istuu ruokapöydän ääressä ja toinen kokkailee taustalla.

 

 

Esteetön rakennus ja ympäristö Suunnitteluopas toimii loistavana oppikirjana näissä asioissa. Kirjan voit tilata esimerkiksi Rakennustietokaupan verkkokaupasta. Kirjassa on esitetty selkeästi, miten suunnitella ja rakentaa toimiva, esteetön ja turvallinen koti säädösten ja määräysten mukaisesti.

 

Piirtämällä opit hahmottamaaan

Tutustuttuasi esteettömän sisustussuunnittelun lähtökohtiin seuraava vaihe on oppia hahmottamaan. Kolmiulotteinen hahmotuskyky ja piirustustaito ovat tärkeitä asioita kun puhutaan sisustussuunnittelun perusteista ja tilan hahmottamisesta.

 

 

Piirtämisessä tarvitset suhdeviivaimen, kolmioviivaimen, harpin, kynän ja kumin.  Suhdeviivaimen avulla harjoittelet hallitsemaan erilaisia mittakaavoja ja teknisiä asioita. Tee ahkerasti piirustusharjoituksia, joissa muutat jokin luonnollisessa koossa olevan esineen / asian johonkin tiettyyn mittakaavaan.  Piirtämisharjoitusten ohella opettele lukemaan erilaisia piirustuksia ja piirustusmerkintöjä; mm. pohja- ja leikkauspiirustuksia, sähkö- ja lvi-kuvia sekä erilaisia detaljeja. Tutustuttuasi erilaisiin piirustuksiin voit alkaa myös itse harjoittelemaan niiden piirtämistä. Nykypäivää on hallita myös lukuisat erilaiset tietokoneavusteiset piirustusohjelmat sekä esitystekniset toteutukset.

 

 

Sisustamisen iloa kevääseen toivottaa Sisustus IDEA Minna Haaksiluoto

Showroom / toimisto Poratie 7, OULU

www.sisustusidea.com