Uuden ja vanhan yhdistäminen sisustuksessa

Uuden ja vanhan yhdistäminen sisustuksessa on juuri nyt ajankohtaista ja trendikästä. Uusi ja vanha luovatkin kivasti kontrastia, kerroksellisuutta ja yllätyksellisyyttä sisustukseen. Uuden ja vanhan yhdistäminen sisustuksessa vaatii harkintaa, kokeilua ja suunnitelmallisuutta. On mietittävä miten säilytettään tasapaino sisustuksessa, kumpi tyyli – uusi vai vanha – on vallitseva ja kumpi tuo lisämausteita.decorio-6341

 

Kuva: Decorio

Uuden ja vanhan yhdistämisessä sanonta ”vähemmän on enemmän” toimii hyvin. Yksi tai kaksi näyttävää vanhaa huonekalua riittää. Kun tavaroita ei ole liikaa, ne pääsevät myös kauniisti esille. Vanhoja huonekaluja valitessa kannattaa etsiä käytännöllistä, oman kodin tarpeisiin sopivaia esineitä. Kalustehankinnoissa kannattaa suosia yksivärisiä tai väreiltään hillittyjä esineitä, jotka on valmistettu laadukkaista materiaaleista kuten puu, kivi, nahka, puuvilla tai pellava. Yhdistä näitä materiaaleja valkoiseen, beigeen tai harmaaseen.

Käytännöllisiä, näyttäviä kalustevalintoja ovat antiikkilipasto, matala kaappi tai vanha piironki. Myös vanha kirstu tai arkku luo kontrastia modernille sisustustyylille. Erilaiset tuolit ovat ovat helppo ja käytännöllinen hankinta. Ne ovat monikäyttöisiä ja helposti siirrettävissä. Tuolit ovat usein myös edullisempia kuin muut vanhat tai antiikkiset huonekalut. Tuolin voi verhoilla, maalata tai vain koristella torkkupeitoilla ja tyynyillä. Vanhanaikainen tuoli yhdistettynä moderniin työpöytää toimii loistavasti tai toisin päin – vanhanaikainen pöytä ja moderni tuoli. vanhanaikaiset tuolit sopivat hyvin keittiöön ja toimivat myös pieninä pöytinä esim. makuuhuoneessa.

 

a318b4a025f3fe3bd00d41f66702927c

Kuva: Pinterest

Vanha lipasto tai piironki sopii täydellisesti moderniin kotiin, kun taustaseinän maalaa modernein värein esim. harmaalla tai beigellä. Valkoinen ja vaaleat sävyt sisustuksessa luovat modernia tunnelmaa kerrokselliseen sisustukseen. Sirot huonekalut, maljakot ja valaisin luovat kauniin kontrastin jykevälle kaapille. Vanhat ovet ja ikkunanpielet todella kauniita elementtejä sisustuksessa. Käytä vanhaa ovea esim. sängynpäätynä tai somisteena seinää vasten nojaamassa. Oveen ja ikkunanpieliin voi myös kiinnittää koukkuja, jolloin saat kätevän naulakon.

decorio-6365

 

Kuva: Decorio

Vanhoja huonekaluja löytää, antiikki- vintageliikkeistä, kirpputoreilta ja sisustusliikkeistä. Gamla sisustus on kotimainen yritys, joka kunnostaa ja myy vanhoja huonekaluja. GAMLA tuotteet ovat kauniita, ympäristöystävällisiä ja laadukkaita. Ne on entisöity aitoja materiaaleja kuten luonnon vahoja, öljyjä sekä perinteisiä öljymaaleja käyttäen. GAMLA tuotteissa on aito tuntu, ne näyttävät kauniilta ja ovat vaarattomia. GAMLA tuotteet sopivat moneen eri tilaan; julkisiin tiloihin, koteihin ja vapaa-ajanasuntoihin. Myös Decorion verkkokaupasta löydät Gamla sisustuksen tuotteita, valikoima vaihtelee saatavuuden mukaan.

Vanhoja huonekaluja voi kunnostaa myös itse. Lue Gamla sisustuksen Miian vinkit ja terveiset vanhojen huonekalujen kunnostamiseen:

Vanhoille huonekaluille uuden elämän antaminen on ihanaa. Luot näin uniikkeja huonekaluja, jotka sopivat nykyaikaiseen sisustukseen. 

 

3 askelta onnistuneeseen lopputulokseen:

 

  1. Laadukkaat ja terveet vanhat huonekalut lähtökohtana.

Vanha hyväkuntoinen huonekalu on kovaa puuta ja käytössä turvallinen. Laadukas vanha huonekalu ei haise, eikä sisällä tuholaisia. Tuhoeläimet tunnistat pienistä rei’istä huonekalun pinnoilla.

 

  1. Kunnon pohjatyö takaa ihailtavan pinnan.

Vanhan huonekalun pinta on puhdistettava hyvin. Joskus riittää imurointi ja harjaus. Toisaalta joskus täytyy tarttua vesipesuun mäntysuovalla ja juuriharjalla.

Ennen uuden pinnan levittämistä vanha maali- tai lakkapinta on karhennettava hiomapaperilla. Huonekalun voi hioa joko käsin tai käsikäyttöisillä hiomakoneilla. Itse suosin kangaspohjaista hiomapaperia, jota myydään rullina hyvin varustelluissa maalaustarvikemyymälöissä.

Jos vanha maalipinta on kovin paksu, on vanha maali hyvä poistaa huonekalun pinnasta. Poistaminen onnistuu kätevästi joko maalinpoistoaineella tai kuumailmapuhallinta apuna käyttäen.

 

  1. Uuden pinnan levittäminen on välinelaji.

Kiinnitä huomiota tarvikkeisiin ja maaliin. Itse suosin luonnonharjaspensselillä maalaamista. Niillä saa kauniin, vanhaan huonekaluun sopivan pinnan. Tärkeintä on tietenkin sopiva maali huonekalun ominaisuudet huomioiden. Itse käytän ainoastaan muovittomia huonekalumaaleja. Niitä löytyy sekä vesi- että liuotinohenteisina. Vesiohenteinen maali on hajuton ja miellyttävä maalata, kun taas liuotinohenteinen maali takaa kovan kulutuskestävyyden esimerkiksi ruokapöytien pintoihin. Yhteistä näille muovittomille kalustemaaleille on se, että niiden kuivumisaika on hetken pidempi kuin yleisten akrylaattimaalien. Muutaman hetken pidempi kuivumisaika antaa Sinulle aikaa luoda kauniin pinnan. Tärkeintähän maalaamisessa on luoda kaunis pinta maalilla huonekalulle, eikä vain töhrätä pinta umpeen 😀

 

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­

Jos huonekalut tuntuvat liian isolta tai mahdottomalta hankinnalta, onnistuu vanhan ja uuden yhdistäminen sisustuksessa myös piensisustustuotteilla. Erilaiset vadit, tarjottimet, korit ja lamput ovat loistavia elementtejä uuden ja vanhan yhdistämiseen. Pinterest – tililtämme löydät kivoja inspiraatiokuvia vanhan ja uuden yhdistämiseen.

Mukavia sisustushetkiä uutta ja vanhaa yhdistellen !

 

Tiina

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *