Vinkkejä ja ideoita kattauksiin

Kevään ja kesän juhlat lähestyvät. Kattauksia ja juhlien koristeluita kannattaa suunnitella ja miettiä ajoissa, niin välttyy turhalta kiireltä ja viime hetken stressiltä. Suunnittelu kannattaa aloittaa tilaisuuden luonteen ja teeman hahmottamisella, jonka jälkeen valitaan kauttauksen värimaailma sekä mietitään tarjoilut, kartoitetaan tarvittavat tarjoiluastiat yms. ja somisteet.

Kokosimme muutamia vinkkejä ja ideoita kevään ja kesän kauttauksiin:

  • Liinaksi sopii myös silitetty lakana tai ikkunaverho, pätkä tapettirullasta tai lahjapaperista. Myös laadukkaat kertakäyttöliinat sopivat juhlapöytään. Aina liinaa ei tarvita ollenkaan.
  • Kukat koristavat juhlapöydän. Valitse kukkien väri kattauksen teeman ja muun värimaailman mukaan. Kukka-asetelmilla saa juhlavuutta ja vaihtelevuutta kattaukseen. Kukkia voi olla samassa pöydässä myös erikorkuisissa maljakoissa. Kun kattaus tehdään valmiiksi ruokapöytään, kukat eivät saa olla liian korkeita eivätkä muutenkaan kookkaita etteivät ne estä vastakkain istuvien näköyhteyttä. Voimakkaasti tuoksuvat kukat eivät sovi ruokapöytään. Muista myös luonnonkukat!
  • Pöytäkoristeena voi käyttää kukkien tilalla tai rinnalla myös erilaisia oksia, hedelmiä tai sesongin mukaisia kasviksia ja yrttejä. Myös paperiset kennopallot, pompomit ovat kauniita koristeita kattauksiin. Kattaukseen saa ylellisyyttä ja juhlavuutta ripottelemalla koristekiviä tai kristalleja pöydälle.
  • Koristeita voi sijoittaa myös seinille tai katosta roikkumaan. Erilaiset viirit ja nauhat sopivat tähän tarkoitukseen, samoin kuin kennopallot ja pompomit.

 

honeycomb-ball-set (7)

    Kuva: Delight Department 

 

  • Kynttilät sopivat kattauksiin myös keväällä ja kesäisin. Tuikkukupeiksi sopivat esimerkiksi pestyt hillopurkit, jotka voi koristella teemaan sopivalla washiteipillä tai kauniilla nauhalla. Lyhdyt ovat kauniita ja turvallisia valintoja kattauksiin. Ne voi myös ripustaa roikkumaan pöydän yläpuolelle.
  • Kahvi- ja ruokatarjoiluun varataan erikokoiset lautasliinat. Kahvitarjoiluun käyvät ohuet, kertakäyttöiset kahviliinat. Ruokatarjoiluun kannattaa hankkia reilumman kokoiset servetit. Ruokaservettejä saa myös suorakaiteenmuotoisena. Kankaiset servetit ovat juhlavat. Hyvä vaihtoehto rennompaan ruokatarjoiluun ovat kauniit keittiöliinat.
  • Käytä astioita luovasti. Keiton voi tarjota kahvikupeista, salaattiannokset voi koota laseihin, cocktailtikkuun, lusikkaan tai haarukkaan voi laittaa valmiin suupalan esim. makeaa kakkua.
  • Hyödynnä tarjoilusastioina myös leikkuulautoja, pannunalusia ja tarjottimia

baking-wrappers (2)Kuva: Delight Department 

  • Eripari astioista syntyy kaunis, trendikäs ja eläväinen kattaus. Eripariastioiden kanssa kannattaa valita yksivärinen pöytäliina sekä servetit tasapainottamaan kokonaisuutta. Valkoinen sopii hyvin tähän tarkoitukseen ja tuo myös juhlavuutta kattaukseen.
  • Kaada maito, piimä ja mehut kauniisiin lasipulloihin tai -kannuihin.
  • Muista etiketti kattauksissa! Virallisen juhlatilaisuuden pöytäkattaus tehdään yleensä etiketin mukaisesti, jolloin lautasilla, laseilla ja aterimilla on omat paikkansa.  Etiketti ohjeita löydät esim. täältä. Muista kiillotta aterimet ja pyyhiä lasit kirkkaiksi. Asettele astiat suoraan linjaan ja kuviot ruokailijaan päin.
  • Muista varata jokaiselle ruokailijalle riittävästi tilaa, yleensä pöydästä varataan 60 cm ja tuolin taakse 70 cm.

 

Katso kattausideoita pinterest-sivuiltamme. Myös eri sesonkien kauttauksista voi napata ideoita! Kauniita kattauksia voi luoda ilman juhlaakin. Illanistujaisiin tai tavallisiin kahvihetkiin saa mukavaa tunnelmaa kun panostaa hieman enemmän kattaukseen.

Verkkokaupasta löydät somisteita kevään ja kesän kattauksiin – 20 %, katso valikoima tästä. Etu voimassa 20.5.2016 asti.

 

Mukavia kattaushetkiä !

 

Tiina

0 kommenttia

Kirjoita kommentti

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *